30.4.2015

From Finland with love

...tällaisella sympaattisella otsikolla skotlantilainen Adrian Morgan kirjoitti VENDIA -venelaudasta kertovan artikkelin maaliskuun Classic Boat -lehteen. Adrian törmäsi VENDIA -venelautaan ensimmäistä kertaa Internetissä ja innostui kokeilemaan sitä, koska kuten hän itse sanoo, hän inhoaa tavallista vaneria. Hän on rakentanut VENDIA -venelaudasta 4,8-metrisen veneen nimeltä Bob ja kirjoittanut tästä rakennusprojektistaan blogia. On ollut antoisaa lukea hänen rakennusprojektistaan sekä tyytyväisyydestä VENDIA -venelautaan. 

Adrian aloitti rakentamaan veneitä isänsä kanssa, kun hän oli kahdeksanvuotias. Yhdessä isänsä kanssa he rakensivat useita jollia ja yhden isomman veneen. Kaksi vuotta sitten Adrian palasi veneenrakennuksen pariin tehtyään uran journalistina ja työskenneltyään Ullapoolin perinteisellä veneveistämöllä. Ensimmäinen itse rakentama vene oli 5,5-metrinen vene nimeltä FJ. Tällä veneellä Adrian voitti parhaan veneen palkinnon Skotlannin perinteisillä venejuhlilla Portsoyssa. Veneen oli suunnitellut Karsten Ausland, joka muutti Skandinaviasta Yhdysvaltoihin 1930-luvulla.

vendia, venelauta, puuvene
Adrian Morgan

vendia, venelauta, puuvene
Adrianin vene nimeltä Bob, tehty VENDIA -venelaudasta.

vendia, venelauta, puuvenevendia, venelauta, puuvene







Adrian on tehnyt uran journalistina, kirjoittaen sanomalehtiin ja aikakausilehtiin pääasiassa veneistä ja purjehduksesta. Maaliskuussa hän kirjoitti brittiläiseen Classic Boat -lehteen artikkelin VENDIA -venelaudasta (artikkelin voi lukea tämän kirjoituksen lopusta). Adrian kertoi, että hän ei pidä vanerista, koska sitä ei voi lakata. Lakattuna vaneri näyttää niin kauhealta, kommentoi Adrian. VENDIA puolestaan näyttää oikealta puulta ja sen voi lakata. Sitä on myös mukava työstää, siinä ei ole tikkuja, helppo höylätä, tuoksuu hyvälle ja mikä tärkeintä, tulee kätevissä pituuksissa…en voi kehua sitä liikaa, sanoi Adrian.

Classic Boat -artikkeli & Adrianin blogi

KUVAT: Adrian Morgan

28.4.2015

Kunto-/retkisoutuvene VENDIA -venelaudasta

Tällaista on suunnitteilla VENDIA -venelaudasta.

KUVA: Veneopisto, Savon ammatti- ja aikuisopisto


Savon ammatti- ja aikuisopiston veneenrakennuslinjalla on suunnitteilla sporttisempi soutuvene veneenrakennuskurssikäyttöön. Rakenteiden mallinnukset ovat jo hyvässä vauhdissa ja prototyyppiä päästään soutamaan toivottavasti jo alkukesästä, mutta viimeistään syyskuun Kalaryssäyksessä Kuopiossa. Mielenkiintoinen projekti! Lue lisää täältä >>

23.4.2015

VENDIA -venelaudassa käytetty MUF -liima

Venevanereiden valmistuksessa yleisimmin käytetty liima on fenoliformaldehydiliima. Se on sään- ja kosteudenkestävä liima ja yleisesti vaneriteollisuudessa käytetty. Alkujaan fenoliformaldehydiliima on väritön, mutta ilman ja hapen vaikutuksesta se muuntuu ruskeaksi. Tästä liiman väristä johtuen esimerkiksi veneissä vanerilautojen reunoissa ja jatkoskohdissa tummat liimasaumat korostuvat.

Kun lähdimme kehittämään VENDIA -venelautaa, meidän tavoitteena oli luoda kaunis ja kestävä venelauta. Halusimme päästä eroon vanereissa esiin tulevasta tummasta saumasta, joten kehittäessämme VENDIA -venelautaa, yksi kriteereistämme liiman suhteen oli vedenkestävyyden lisäksi sen värittömyys. Liimaksi valitsimme MUF -liiman sen värittömyyden, vedenkestävyyden sekä vahvojen referenssien vuoksi. Useat laadukkaiden merivanereiden valmistajat käyttävät vanereidensa valmistuksessa MUF -liimaa.

MUF -liima on kaksikomponenttiliima, eli se sisältää liima-aineen ja kovetteen. Liima on sään ja keiton kestävä ja täyttää brittiläisen standardin 1088 vaatimukset. Liima on läpäissyt keittotestin, mikä tarkoittaa, että liiman täytyy kestää keittämistä 24 tuntia. Liiman keittotestin lisäksi olemme tehneet VENDIA -venelaudalle kyllästysaineiden imeytymistestit. Testissä kyllästysaineina olivat Owatrol, Hempel sekä pellavaöljy/sinkkinaftenaatti-kylläste, ja se osoitti, että kaikki testatut kyllästysaineet imeytyivät hyvin ja imeytyivät myös liimakerrosten läpi.

16.4.2015

Tunnelmia Kallavesj’ 2015 -messuilta

VENDIA oli esillä Kuopiossa Kallavesj’ 2015 -messuilla 10.-12.4.2015. Messuilla oli näytteilleasettajia niin veneilyn, matkailun kuin vapaa-ajankin saralta, ja kävijöitä tapahtumassa kävi viikonlopun aikana arviolta 25 000. Messuilla olimme esillä yhdessä Veneveistämö Aki Ruotsalaisen kanssa, joten osastollamme pääsi myös katselemaan kahta VENDIA -venelaudasta tehtyä venettä. Puuveneet ja niiden tuoksu houkutteli osastolle väkeä ja oli mukava huomata, millaista kuhinaa puuveneet ja tervan tuoksu aiheuttivat nykyaikaisten ”mahtiveneiden” rinnalla.

Helsingin venemessujen tapaan VENDIA -venelauta herätti paljon mielenkiintoa ja messukävijöitä kiinnosti kovasti VENDIAN tekniset ominaisuudet. Messukävijät pitivät erityisesti VENDIA -venelaudan laadukkaasta materiaalista, kauniista ja oksattomasta ulkonäöstä sekä sen massiivilaudan ja vanerin hyviä ominaisuuksia yhdistävästä rakenteesta. Eräs kävijä kommentoikin: ”Tämähän on ihan verraton materiaali, loistava keksintö!”

vendia, venelauta, kallavesj, venemessut, puuvene, veneenrakennus

vendia, venelauta, kallavesj, venemessut, puuvene, veneenrakennus
Vene: Veneveistämö Aki Ruotsalaien, Nurmes



vendia, venelauta, kallavesj, venemessut, puuvene, veneenrakennus

vendia, venelauta, kallavesj, venemessut, puuvene, veneenrakennus
Vene: Veneveistämö Aki Ruotsalainen, Nurmes

vendia, venelauta, kallavesj, venemessut, puuvene, veneenrakennus
Vene: Veneveistämö Aki Ruotsalainen, Nurmes

10.4.2015

Mitä eroa on VENDIA -venelaudalla ja vanerilla?

Vene Båt 2015 -messuilla moni ihasteli valmista VENDIA -venelaudasta valmistettua venettä ja ajatteli sen olevan massiivilaudasta tehty. Tarkemmin laudan rakennetta tarkasteltuaan messukävijät arvelivat sen olevan vaneria. Aivan näin ei kuitenkaan ollut – yhtäläisyyksiä VENDIAN ja vanerin välillä kyllä löytyy, mutta niin löytyy erojakin. Muutama viikko sitten käsittelimme tässä postauksessa leikatun ja sorvatun viilun eroja. VENDIA tehdään aina leikatuista viiluista ja tämä onkin yksi tärkeimmistä eroista vaneriin verrattuna. Mutta myös muita eroja löytyy, mm. rakenne, liima, raaka-aine, lopputuotteen muoto ja kyllästysominaisuudet.

Rakenne 

Yhtäläisyytenä vanerissa ja VENDIA -venelaudassa on viiluista liimattu rakenne, mutta muuten rakenteessa sitten löytyykin eroja. Vaneri on kokonaan ristiin liimattua, eli joka toinen viilu on pituussuuntaan ja joka toinen poikittain. Ristiin liimauksen tarkoitus on saada levystä halkeilematon ja jäykkyydeltään leveys- ja pituussuunnassa samanlainen. Venelaudassa tärkeitä ominaisuuksia ovat kestävyys, halkeilemattomuus ja pituussuuntainen jäykkyys. VENDIA -venelaudan etu veneenrakennuksessa vaneriin verrattuna on sen pituussuuntainen jäykkyys, kun vaneri on jäykkyydeltään samanlainen joka suuntaan. VENDIA -venelaudassa ristiviiluja on paksuudesta riippuen 1-2, eli ainoastaan sen verran, että taataan laudan halkeilemattomuus. Näin saadaan laudasta halkeilematon, mutta saadaan pidettyä massiivilaudan muut ominaisuudet sekä saadaan lisättyä laudan pituussuuntaista jäykkyyttä. Vanereissa kaikki viilut ovat saman paksuisia, joten kalibroinnin jälkeen pintaviilusta tulee ohuin. Ohut pintaviilu sekä välittömästi sen alla oleva ristiviilu tekevät vanerin työstämisestä vaikeampaa verrattuna VENDIAAN. VENDIA -venelaudassa pintaviilusta tehdään aina paksuin.

Rakenne-erot VENDIA vs. vaneri. Vasemmalla VENDIA ja oikealla havuvaneri. (Oik. kuva lainattu: lahdenmaki.fi)




Liima 

Vanereissa yleisesti käytetty liima on kosteuden kestävä, ruskea fenolihartsiliima. VENDIA -venelaudassa käytetty liima puolestaan on kosteuden kestävä, väritön MUF -liima (melamiiniureaformaldehydi). MUF -liima on merivanereissa yleisesti käytetty liima, joten se kestää hyvin myös meriolosuhteissa. Selkeänä etuna MUF -liimassa on sen värittömyys. Vanerin rakenteen vuoksi tumma fenolihartsiliima tulee työstettäessä esiin tummana saumana lautojen reunassa ja liitoskohdissa. Väritön liima on puolestaan huomaamaton.

Esimerkkinä koivuvanerissa käytetty ruskea fenolihartsiliima.

vendia, venelauta, puuvene, puuveneen rakennus
VENDIA -venelaudassa käytetty liima on väritön MUF -liima.





Raaka-aine 

Raaka-aineena VENDIA -venelaudassa käytetään kotimaisen, hitaasti kasvaneen männyn tyvitukkia, eli samanlaatuista puuta kuin perinteisesti veneenrakennuksessa on käytetty. Vaneri valmistetaan pääsääntöisesti heikompilaatuisesta puusta, mikä heikentää kestävyyttä veneenrakennusta ajatellen. Puulajilla on myös vaikutusta, kun ajatellaan veneenrakennusta – koivu ja okume ovat nopeasti lahoavia puulajeja, kun taas havupuut ovat yleisesti ottaen paremmin lahonkestäviä.

Lopputuotteen muoto 

Se miksi VENDIA näyttää luonnolliselta massiivipuulta ja vaneri ei, johtuu pääasiassa leikatun ja sorvatun viilun eroista, mutta myös lopputuotteen muodosta. Vaneri valmistetaan levyn muotoon, josta veneenrakentajat leikkaavat laudat oikeaan mittaan. VENDIA valmistetaan suoraan laudan muotoon asiakkaan toivomassa mitassa. Jokainen lauta valmistetaan käsityönä ja leikkaamalla valmistettu viilu keskitetään kuvion mukaan laudan keskelle.

Vasemmalla kuusivaneri ja oikealla okumevaneri.

vendia, venelauta, puuvene, puuveneen rakennus





Kyllästysominaisuudet

Myös kyllästysominaisuuksiltaan vaneri eroaa VENDIA -venelaudasta. Kyllästysaineiden imeytymistestissä imeytyminen VENDIA -venelautaan oli 1 ½ - 2 –kertainen verrattuna koivuvaneriin.