23.12.2015

Adrian Morganin arvostelu VENDIA -venelaudasta

Kirjoitimme huhtikuussa skotlantilaisesta Adrian Morganista, joka ihastui VENDIA -venelautaan ja rakensi siitä 4,8-metrisen puuveneen nimeltä Bob. Adrian löysi VENDIA -venelaudan Richard Jagelsin yhdysvaltalaiseen WoodenBoat -lehteen kirjoittaman artikkelin perusteella ja kirjoitti myös itse arvostelun VENDIA -venelaudasta samaiseen lehteen (syyskuu/lokakuu 2015). 

Hän ihastui VENDIA -venelaudan ulkonäköön – se näyttää aidolta puulta ja tuoksuukin aidolta metsältä, sanoo Adrian. Koska VENDIA on valmistettu leikatuista viiluista sorvatun viilun sijaan, voi veneen lakata, toisin kuin vanerista tehdyn veneen. Adrianin mukaan muunlainen käsittely jopa tuntuisi väärältä. Hän kirjoittaa, että sorvaaminen rikkoo puun rakennetta siten, että puun pintakuvio näyttää luonnottomalta ja on täynnä pieniä halkeamia. Sorvatusta viiluista valmistetun vanerin pienet halkeamat altistavat veneen veden aiheuttamille vahingoille. Adrian siteeraakin erästä veneenrakentaja/kirjoittajaa Robb Whitea; ”Kun vesi kerran pääse pintakerroksen läpi, se imeytyy halkeamien läpi myös sisempiin kerroksiin halottaen ajan myötä vanerin rakennetta.”. Leikkaamalla valmistetun viilun pinta on ehjä, joten huolellisella kyllästämisellä VENDIA -venelaudasta saadaan kestävä.

Adrian vakuuttui VENDIA -venelaudan jatkamisesta, koska venelaudasta puuttui vanerille ominainen tumma liimasauma, joka tulee usein vaneria jatkettaessa näkyviin. VENDIA -venelaudan jatkaminen oli hänen mukaan helppoa, koska lautojen pintakuviot olivat symmetriset ja lautojen liitoskohdasta sai lähes huomaamattoman. Adrian kehuu myös VENDIA -venelaudan työstettävyyttä. Paksummat pintaviilut helpottavat työstämistä, koska höylättäessä ristiviilut eivät tule heti vastaan. Hänen mukaan venelauta käyttäytyi myös hyvin pitkälti kuin massiivipuu. VENDIA -venelaudan työstäminen oli ilo, kirjoittaa Adrian.

Lue Adrianin arvostelu VENDIA -venelaudasta kokonaisuudessaan tästä >>

4.12.2015

Nopeasti valmistuva kuntosoutuvene

Huhtikuussa alkoi pääasiassa veneenrakennuskurssikäyttöön ajatellun sporttisemman soutuveneen suunnittelu. Suunnittelun lähtökohtana oli luoda perinteistä limisaumavenettä nopeammin rakennettava venemalli, mikä toisi kustannushyötyjä erityisesti veneenrakennuskursseille. Lisäksi tavoitteena oli saada veneestä nopea sekä herkkä soudettava. Prototyyppi toteutettiin yhteistyössä VENDIA WOODSIN, Savon ammatti- ja aikuisopiston veneenrakennuslinjan sekä suunnittelija Jarmo Häkkisen kanssa.

Suunnittelija Jarmo Häkkisen mukaan tavoitteissa onnistuttiin hyvin: ”Vene kulkee parisoutuna 14,6 km/h, yksin 9,8 km/h ja tuollainen 7 km/h vauhti on sellainen, että sitä jaksaa normaalikuntoinen harrastesoutaja pitää tuntikausia yllä.” Vene on rakennettu VENDIA -venelaudasta neljällä lautaparilla. Se on 1,44 m leveä ja pituudeltaan 5,8 m, joten pituuden puolesta tämä vene onnistuu kahdesta VENDIA -venelaudasta jatkamalla. Painoltaan vene on ainoastaan 53 kg. Nopeus ja suuntavakaus ovat mainiot, ja soutamisen keveys houkuttelee toivottavasti uusia harrastajia mukaan, toivoo Jarmo Häkkinen.





Venemalli on suunniteltu nimenomaan siten, että se on ensikertalaisenkin yksinkertainen ja nopea rakentaa veneenrakennuskurssilla. Myös naisille tämä olisi oiva tilaisuus kokeilla veneenrakentamista. Ammattilaiselta tämän kuntosoutuveneen rakentaminen puuvalmiiksi onnistuu 41-43 tunnissa, kun lasketaan varsinaiset työajat. Kuopion Puuveneveistäjät ry ja kansalaisopisto järjestävät ensimmäisen kurssin tammikuussa, joten se näyttää, kuinka nopeasti veneet valmistuvat kurssilla.




Tammikuun kurssi on jo täynnä, mutta mikäli kiinnostuit tällaisen veneen rakentamisesta, niin kannattaa seurailla seuraavien kurssien ilmoittautumista tai vaihtoehtoisesti olla yhteydessä oman paikkakunnan kansalaisopistoon kurssin järjestämiseksi. Lisätietoja kursseista ja Niko-veneestä antaa Jarmo Häkkinen (venesuunnittelu@gmail.com).

Videon Niko-soutuveneen rakentamisesta näet tästä >>

Tiedot ja kuvat: Jarmo Häkkinen