18.12.2014

VENDIA kansainvälisessä WoodenBoat -lehdessä

VENDIA on saanut jälleen huomiota kansainvälisillä markkinoilla. Yhdysvaltalaisessa WoodenBoat –lehdessä (Marraskuu/Joulukuu 2014) oli kattava artikkeli VENDIA –venelaudasta. Artikkelin oli kirjoittanut Richard Jagels. Jagels on metsäbiologian emeritusprofessori Mainen yliopistosta, joten asiantuntemusta puuteollisuuden saralta löytyy.

VENDIA –venelauta muistuttaa ulkokäyttöön tarkoitettua vaneria, mutta erottuu ominaisuuksiltaan ja ulkonäöltään kuitenkin suuresti tavallisista vanereista, vertailee Jagels. Tavallinen ulkokäyttöön tarkoitettu vaneri tehdään sorvatuista viiluista, VENDIA puolestaan leikatuista viiluista. Jagels nostaa asiantuntevasti esille sorvatun viilun heikkoudet. Sorvattu viilu on tavallaan murrettua puuta, jolloin puun pintaan tulee halkeamia ja rosoja. Kuivauksen jälkeen vaneriksi puristettaessa nämä mikrohalkeamat aukeavat ja altistavat vanerin lahottajasienille. Tämän seurauksena maali- tai lakkapinta voi ajan myötä vaurioitua.

Koska VENDIA –venelauta tehdään leikatuista viiluista, pysyy viilu halkeamattomana ja näyttää näin ollen kuin sahatulta puulta. Pintaviiluihin ei myöskään hyväksytä lainkaan oksia, mikä tekee VENDIA –venelaudasta kestävän. VENDIA –venelaudan rakenne on säännönmukainen, tehden laudan taivuttamisesta helpompaa verrattuna perinteiseen sahattuun lautaan.

Jagels nostaa artikkelissaan esille myös VENDIA –venelaudassa käytetyn MUF-liiman. Liimalla on erittäin hyvä kosteuden ja sään vaihteluiden sietokyky. MUF-liimalla saumasta tulee väritön, kun taas perinteisesti käytetyllä fenoliformaldehydiliimalla saumasta tulee tumma. Käytetyllä liimalla saadaan siis esteettisesti kauniimman näköinen sauma. VENDIA on läpäissyt liiman keittotestit ja täyttää venelaudoissa käytetyn brittiläisen standardin BS 1088 tekniset vaatimukset.

Jagels esitteli artikkelissaan erittäin kattavasti ja asiantuntevasti VENDIA –venelaudan teknisiä ominaisuuksia. Oli ilo lukea tällaista artikkelia. Kokonaisuudessaan artikkelin pääset lukemaan tästä >>.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti