12.1.2015

Kanadasta Suomeen veneenrakennuksen pariin

Kanadalaissyntyinen veneenrakentaja Jorma Hangas hypisteli VENDIA -venelautaa Sulkavan suursouduissa heinäkuussa 2014 VENDIAN esittelypisteellä ja totesi: ”Voi kun tämä olisi keksitty jo 45 vuotta sitten!” Juvan Veneveistämö Ky:n omistaja Jorma Hangas alkoi tehdä savolaismallisia puuveneitä vuonna 1966 ja siitä asti hän on rakentanut vankalla kokemuksella lukuisia soutuveneitä asiakkailleen Suomen lisäksi niin Pohjoismaihin kuin Saksaankin. Parhaimmillaan hän on rakentanut jopa 30 venettä vuodessa. Veneitä on valmistunut tähän päivään mennessä noin 1000 kappaletta, joka on aika kunnioitettava määrä.


Jorma on tehnyt jo useamman veneen VENDIA -venelaudasta ja pitää sitä erinomaisena materiaalina. Hänen asiakkaansa ovat myös olleet tyytyväisiä uuteen veneenrakennusmateriaaliin. Eräs asiakas oli tullut katsomaan tekeillä olevaa venettä ja ihastunut materiaalin ulkonäköön siinä määrin, että oli tilannut saman tien toisenkin veneen. 


Jorma halusi kokeilla myös airojen valmistusta leikatuista viiluista valmistetusta lankusta. Valmistimmekin hänelle leikatuista kuusiviiluista lankkuja airojen tekoa varten. Kuvien veneissä kaaret on myös tehty leikatuista viiluista valmistetusta VENDIA -kaaripuusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti