29.6.2016

Nopeita veneitä Sulkavalta


Heinäkuinen maailman suurimmaksi soututapahtumaksi mainostettu Sulkavan suursoudut lähestyvät. Vuonna 1968, heinäkuun 14. päivänä 21 venettä kilpaili ensimmäistä kertaa Partalansaaren ympärisoudusta. Kaikki maaliin saapuneet alittivat 12 tunnin rajan, joista nopeimmin selvisivät Antero Tiainen ja Esko Miettinen ajalla 7.32,05. Soututapahtuma kasvoi kasvamistaan ja jo pari vuotta myöhemmin tapahtumasta käytettiin nimeä Sulkavan suuret soutukisat. Huippuvuosina osallistujia on ollut huimat 10 000 henkilöä. Tänä päivänä soututapahtumassa sarjoja on kaikille, on pienvene- ja kirkkovenesarjoja, kanootti- ja kajakkisoutua, retkisoutua jne. Lisää tietoa Sulkavan suursoutujen historiasta voit lukea täältä >>

Teemaan sopivasti olisi vuorossa juttua kilpaveneistä ja niiden veistäjästä. Pauli Parkkinen Sulkavalta rakentaa puuveneitä 34 vuoden kokemuksella. Kilpaveneet ovat olleet alusta asti mukana ja Pauli kertookin tehneensä niitä määrällisesti eniten. Kilpavene eroaa perinteisestä puuveneestä erityisesti materiaalinsa sekä mittojensa suhteen. Kilpavene on pidempi, kapeampi ja kevyempi kuin normaali soutuvene, ja se rakennetaan ohuemmasta laudasta tai vanerista. Alkuvuosina Pauli itsekin käytti kuusilautaa, mutta nykyisin ainoastaan vaneria, koska se on huomattavasti lautaa kevyempää. Kilpuri on 6,5 m pitkä, normivene 5,15 m, kertoo Pauli. 






Pauli on rakentanut jo useamman veneen VENDIA-venelaudasta, joten yhteistä tuotekehitystäkin on ehditty tekemään. Yhteistyössä on suunniteltu kilpaveneisiin erityisesti sopiva 5 mm:n VENDIA-venelauta, joka koostuu kolmesta viilusta - 3 mm:n ristiviilu ja kaksi 1,2 mm:n paksuista pintaviilua. Kilpavene on malliltaan sellainen, että laudalta vaaditaan keveyttä sekä sivuttaissuuntaista jäykkyyttä. Tällä 5 mm:n venelaudalla saavutetaan myös parempi veneen jäykkyys kuin vanereilla.

Pintakäsittely on makuasia, mutta Paulin mukaan erittäin kaunis veneestä tulee, kun vene lakataan ulkopuolelta ja öljytään sisäpuolelta.



Pauli kiertää katsomassa kaikki SM-kisat, joten kommentit soutajilta kalustoon liittyen saa välittömästi. Paulin VENDIA-venelaudasta rakentaman kilpaveneen omistajat Porvoosta ovat olleet tyytyväisiä materiaalivalintaan. Parivaljakon kriteerit veneelle olivat kantava, kevyt ja nopea vene, jolloin Pauli oli ehdottanut materiaaliksi VENDIA-venelautaa. Parivaljakko painaa yhteensä melkein 200 kg, joten veneen kantavuuteen on kiinnitetty huomiota. Vene on hyvä ja vakaa sekä kulkee suoraan, kommentoivat Porvoolaiset kilpasoutajat.

”Toivottavasti saadaan soutajat innostumaan kotimaisesta materiaalista.”, toivoo Pauli Parkkinen.

Kuvat: Pauli Parkkinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti