4.7.2014

Ensimmäinen VENDIA -puuvene

Ensimmäinen puuvene VENDIA –venelaudasta valmistettiin Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa tammikuussa 2014. Uudentyyppinen venelauta puuveneen rakentamiseen otettiin vastaan mielenkiinnolla, ja se nähtiin tervetulleena uutuutena perinteisen vanerin rinnalle. Ensi näkemältä VENDIA on materiaalina uskomattoman kaunista, kuvailee ensimmäisen VENDIA-puuveneen rakentanut Ilmo Koivisto. Materiaalina venelauta on kaunista ja oksatonta mäntyä, jollaista on ollut vaikea löytää veneenrakentamiseen.

Veneen on suunnitellut veneensuunnittelija Jarmo Häkkinen, ja vene on malliltaan Venla-vene. Sen on rakentanut veneenveiston opettaja Ilmo Koivisto. Koivisto kehuu VENDIA -venelaudan työstettävyyttä. VENDIAA on helppo taivuttaa, ja se säilyttää hyvin muotonsa johon se on taivutettu. VENDIA taipuu huomattavasti vaneria paremmin, kertoo Koivisto.

Leikatuista viiluista valmistetussa VENDIA -venelaudassa on ainoastaan kaksi poikittaisviilua, mikä tekee viistepintojen ja kyntteiden työstämisestä helppoa.


Kuvassa vasemmalta Ilmo Koivisto, Jarmo Parviainen ja Johannes Leppävuori.

Lopputulos on saanut ihailua myös ulkopuolisilta. Erityisesti ihailua on saanut raaka-aineen kaunis ulkonäkö, kertoo Koivisto. Kaunis, oksaton pinta tekee veneestä huolitellun näköisen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti