23.3.2015

VENDIA taipuu aloittelevankin veneenrakentajan käsissä

Puuveneen rakentaminen on meidän monen haaveissa, mutta usein aikaisemman kokemuksen puute mietityttää. Puuveneen rakentaminen on hienoa käsityötä, mutta samalla vaativaa sellaista, joten kansalaisopistojen veneenrakennuskurssit ovat erinomaisia paikkoja ensiveneen rakentajille. Kurssilla on ammattitaitoinen opettaja, jonka johdolla veneenrakentamista opetellaan vaihe vaiheelta. Kurssin puolesta materiaalit sekä veneen piirustukset ovat valmiina, joten työn touhuun päästään heti kurssin alkaessa. Ja kuten vanhassa sananlaskussakin sanotaan, että lopussa kiitos seisoo, niin myös tässäkin – kurssin loputtua palkintona on tietenkin hieno, itse rakennettu puuvene. 

veneenrakennus venelauta veneenrakennuskurssi
Useat kansalaisopistojen veneenrakennuskurssit ovat ottaneet materiaalikseen VENDIA –venelaudan, joten olemme vierestä saaneet seurata näiden kurssien etenemistä ja veneiden valmistumista. Sorsakoskella järjestettiin helmi-maaliskuussa jo toinen veneenrakennuskurssi, jossa materiaalina käytettiin VENDIA –venelautaa. VENDIA on valittu materiaaliksi useille veneenrakennuskursseille, koska se on aloittelevalle veneenrakentajalle miellyttävää työstää. Laudan rakenteen ansiosta lauta taipuu säännönmukaisesti eikä se halkeile. Pintaviilu on VENDIA –venelaudassa aina paksuin ja esimerkiksi 9 mm venelaudassa pintaviilun alla on vielä toinen pituussuuntainen viilu, mikä tekee lautojen jatkamisesta ja höyläämisestä helpompaa. VENDIA materiaalina on siis saanut positiivisen vastaanoton myös aloittelevien veneenrakentajien parissa. 
 
veneenrakennus venelauta veneenrakennuskurssi
veneenrakennus venelauta veneenrakennuskurssi
Tällaiset kansalaisopistojen järjestämät veneenrakennuskurssit ovat olleet todella suosittuja, ja yksi Sorsakosken kurssilaisistakin oli tullut Nummelasta asti, koska omalla paikkakunnalla kurssia ei ollut tarjolla. Halukkaita veneenrakennuskursseille olisi siis enemmän kuin kursseja on tarjolla. Sorsakoskella pohdittiinkin, kuinka kurssitarjontaa voisi lisätä myös Etelä-Suomessa, jotta kaikki halukkaat pääsisivät toteuttamaan haavettaan rakentaa oma puuvene. Savon ammatti- ja aikuisopiston veneenrakennuksen opettaja Esko Mattsson kehottaa halukkaita kokoamaan muutaman hengen porukan ja menemään oman paikkakunnan kansalaisopiston juttusille pyytämään kurssin järjestämistä. Opettajat, materiaalit ja tilat kurssille kyllä löytyvät pienellä vaivannäöllä, mikäli halukkaita vaan löytyy. 

veneenrakennus venelauta veneenrakennuskurssi
Sorsakosken kurssilaiset, ylhäällä (vas.) Markus Alaraudanjoki, Kari Luostarinen, Markku Holopainen, Eerik Oresmaa, Seppo Viinikainen, Einari Oresmaa ja alhaalla (vas.) Heikki Hiltunen, Raimo Voutilainen ja Ilmo Koivisto.

Aikaisemmat kirjoituksemme veneenrakennuskursseista voit lukea täältä ja täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti