23.12.2015

Adrian Morganin arvostelu VENDIA -venelaudasta

Kirjoitimme huhtikuussa skotlantilaisesta Adrian Morganista, joka ihastui VENDIA -venelautaan ja rakensi siitä 4,8-metrisen puuveneen nimeltä Bob. Adrian löysi VENDIA -venelaudan Richard Jagelsin yhdysvaltalaiseen WoodenBoat -lehteen kirjoittaman artikkelin perusteella ja kirjoitti myös itse arvostelun VENDIA -venelaudasta samaiseen lehteen (syyskuu/lokakuu 2015). 

Hän ihastui VENDIA -venelaudan ulkonäköön – se näyttää aidolta puulta ja tuoksuukin aidolta metsältä, sanoo Adrian. Koska VENDIA on valmistettu leikatuista viiluista sorvatun viilun sijaan, voi veneen lakata, toisin kuin vanerista tehdyn veneen. Adrianin mukaan muunlainen käsittely jopa tuntuisi väärältä. Hän kirjoittaa, että sorvaaminen rikkoo puun rakennetta siten, että puun pintakuvio näyttää luonnottomalta ja on täynnä pieniä halkeamia. Sorvatusta viiluista valmistetun vanerin pienet halkeamat altistavat veneen veden aiheuttamille vahingoille. Adrian siteeraakin erästä veneenrakentaja/kirjoittajaa Robb Whitea; ”Kun vesi kerran pääse pintakerroksen läpi, se imeytyy halkeamien läpi myös sisempiin kerroksiin halottaen ajan myötä vanerin rakennetta.”. Leikkaamalla valmistetun viilun pinta on ehjä, joten huolellisella kyllästämisellä VENDIA -venelaudasta saadaan kestävä.

Adrian vakuuttui VENDIA -venelaudan jatkamisesta, koska venelaudasta puuttui vanerille ominainen tumma liimasauma, joka tulee usein vaneria jatkettaessa näkyviin. VENDIA -venelaudan jatkaminen oli hänen mukaan helppoa, koska lautojen pintakuviot olivat symmetriset ja lautojen liitoskohdasta sai lähes huomaamattoman. Adrian kehuu myös VENDIA -venelaudan työstettävyyttä. Paksummat pintaviilut helpottavat työstämistä, koska höylättäessä ristiviilut eivät tule heti vastaan. Hänen mukaan venelauta käyttäytyi myös hyvin pitkälti kuin massiivipuu. VENDIA -venelaudan työstäminen oli ilo, kirjoittaa Adrian.

Lue Adrianin arvostelu VENDIA -venelaudasta kokonaisuudessaan tästä >>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti