4.12.2015

Nopeasti valmistuva kuntosoutuvene

Huhtikuussa alkoi pääasiassa veneenrakennuskurssikäyttöön ajatellun sporttisemman soutuveneen suunnittelu. Suunnittelun lähtökohtana oli luoda perinteistä limisaumavenettä nopeammin rakennettava venemalli, mikä toisi kustannushyötyjä erityisesti veneenrakennuskursseille. Lisäksi tavoitteena oli saada veneestä nopea sekä herkkä soudettava. Prototyyppi toteutettiin yhteistyössä VENDIA WOODSIN, Savon ammatti- ja aikuisopiston veneenrakennuslinjan sekä suunnittelija Jarmo Häkkisen kanssa.

Suunnittelija Jarmo Häkkisen mukaan tavoitteissa onnistuttiin hyvin: ”Vene kulkee parisoutuna 14,6 km/h, yksin 9,8 km/h ja tuollainen 7 km/h vauhti on sellainen, että sitä jaksaa normaalikuntoinen harrastesoutaja pitää tuntikausia yllä.” Vene on rakennettu VENDIA -venelaudasta neljällä lautaparilla. Se on 1,44 m leveä ja pituudeltaan 5,8 m, joten pituuden puolesta tämä vene onnistuu kahdesta VENDIA -venelaudasta jatkamalla. Painoltaan vene on ainoastaan 53 kg. Nopeus ja suuntavakaus ovat mainiot, ja soutamisen keveys houkuttelee toivottavasti uusia harrastajia mukaan, toivoo Jarmo Häkkinen.

Venemalli on suunniteltu nimenomaan siten, että se on ensikertalaisenkin yksinkertainen ja nopea rakentaa veneenrakennuskurssilla. Myös naisille tämä olisi oiva tilaisuus kokeilla veneenrakentamista. Ammattilaiselta tämän kuntosoutuveneen rakentaminen puuvalmiiksi onnistuu 41-43 tunnissa, kun lasketaan varsinaiset työajat. Kuopion Puuveneveistäjät ry ja kansalaisopisto järjestävät ensimmäisen kurssin tammikuussa, joten se näyttää, kuinka nopeasti veneet valmistuvat kurssilla.
Tammikuun kurssi on jo täynnä, mutta mikäli kiinnostuit tällaisen veneen rakentamisesta, niin kannattaa seurailla seuraavien kurssien ilmoittautumista tai vaihtoehtoisesti olla yhteydessä oman paikkakunnan kansalaisopistoon kurssin järjestämiseksi. Lisätietoja kursseista ja Niko-veneestä antaa Jarmo Häkkinen (venesuunnittelu@gmail.com).

Videon Niko-soutuveneen rakentamisesta näet tästä >>

Tiedot ja kuvat: Jarmo Häkkinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti