23.4.2015

VENDIA -venelaudassa käytetty MUF -liima

Venevanereiden valmistuksessa yleisimmin käytetty liima on fenoliformaldehydiliima. Se on sään- ja kosteudenkestävä liima ja yleisesti vaneriteollisuudessa käytetty. Alkujaan fenoliformaldehydiliima on väritön, mutta ilman ja hapen vaikutuksesta se muuntuu ruskeaksi. Tästä liiman väristä johtuen esimerkiksi veneissä vanerilautojen reunoissa ja jatkoskohdissa tummat liimasaumat korostuvat.

Kun lähdimme kehittämään VENDIA -venelautaa, meidän tavoitteena oli luoda kaunis ja kestävä venelauta. Halusimme päästä eroon vanereissa esiin tulevasta tummasta saumasta, joten kehittäessämme VENDIA -venelautaa, yksi kriteereistämme liiman suhteen oli vedenkestävyyden lisäksi sen värittömyys. Liimaksi valitsimme MUF -liiman sen värittömyyden, vedenkestävyyden sekä vahvojen referenssien vuoksi. Useat laadukkaiden merivanereiden valmistajat käyttävät vanereidensa valmistuksessa MUF -liimaa.

MUF -liima on kaksikomponenttiliima, eli se sisältää liima-aineen ja kovetteen. Liima on sään ja keiton kestävä ja täyttää brittiläisen standardin 1088 vaatimukset. Liima on läpäissyt keittotestin, mikä tarkoittaa, että liiman täytyy kestää keittämistä 24 tuntia. Liiman keittotestin lisäksi olemme tehneet VENDIA -venelaudalle kyllästysaineiden imeytymistestit. Testissä kyllästysaineina olivat Owatrol, Hempel sekä pellavaöljy/sinkkinaftenaatti-kylläste, ja se osoitti, että kaikki testatut kyllästysaineet imeytyivät hyvin ja imeytyivät myös liimakerrosten läpi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti